Hugo: ‘Een evenement in de Oude of Nieuwe Kerk van Delft is onvergetelijk!’


Hugo Overvoorde is geen onbekende in Delft. Jarenlang werkte hij in de Delftse horeca, de laatste 19 jaar bij De Waag. Zijn grote netwerk én charisma neemt hij mee in de functie die hij sinds 2020 bekleedt: als operationeel manager van de Oude & Nieuwe Kerk. Hij faciliteert samen met zijn team onder andere congressen en evenementen in de kerken. “En dat is fantastisch!”, meent hij. “Men verwacht zo’n locatie niet voor een congres.”

De Oude & Nieuwe Kerk van Delft worden jaarlijks bezocht door 250.000 bezoekers die hiervoor een entreeticket kopen. Van maandag tot en met zaterdag zijn deze prachtige kerken geopend als museum. Met deze inkomsten kunnen de kerken onderhouden blijven. “Maar een kerkgebouw vraagt veel onderhoud, dus de extra inkomsten uit bijvoorbeeld verhuur zijn zeer welkom”, vertelt Hugo.

Festivals en congressen
Inmiddels zijn zowel de Oude als de Nieuwe Kerk van Delft al regelmatig het decor geweest van concerten, congressen en evenementen. Denk bij openbare evenementen aan Jazz Festival Delft, Fringe Festival en het Chamber Music Festival. Maar de kerken lenen zich juist ook goed voor internationale congressen van bijvoorbeeld de TU Delft. Daar komen mensen vanuit de hele wereld op af. Wat er dan gebeurt is echt te gek: bij binnenkomst stoppen ze in de deuropening van de kerk, met hun mond open, om vervolgens foto’s te gaan maken. Het stroopt dan helemaal op omdat ze zó onder de indruk zijn.”

Duurzaamheid en innovatie
Sinds Hugo zijn weg vond naar de Delftse kerken heeft hij niet stil gezeten. “Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met vernieuwende ideeën. Daarbij heb ik duurzaamheid altijd hoog in het vaandel staan. Als ik iets inkoop voor de kerk, kijk ik altijd dichtbij huis. Welke lokale ondernemers kunnen me helpen? Daarnaast koop ik zoveel mogelijk fairtrade en biologisch in.” De coronaperiode leende zich fantastisch voor de innovatieve ideeën van Hugo. “Alle horeca moest dicht en we kregen te maken met afstand houden, waardoor ze minder mensen konden ontvangen in hun eigen zaak. Ik heb toen rondom de Oude Kerk een soort horecaplein bedacht, waar alle horecazaken extra tafeltjes konden neerzetten. Dat was te gek, al die terrasjes om de kerk heen.”

Boekingssysteem
Wat Hugo ook deed in coronatijd: hij kocht het softwarepakket Smart Event Manager voor de kerken. “In de evenementenbranche is dat een heel bekend softwarepakket, maar bij de kerk verwacht men het vaak niet. Dit softwarepakket geeft organisaties heel eenvoudig de mogelijkheid om onze kerken te boeken voor hun evenement. In het systeem kunnen ze precies aangeven waar, wanneer ze dit willen doen en met hoeveel man. Ook andere wensen zoals opstelling, aankleding, dinerkeuzes etc. kunnen ze hierin aangeven. Natuurlijk staan wij ook nog altijd klaar om wensen door te spreken met de boeker. Het systeem is een praktische aanvulling, maar bovenal blijft het contact met elkaar ook voor ons belangrijk. Samen gaan we voor mooie evenementen.”

Ambities
Voor Hugo lijken de Delftse kerken inmiddels een plek waarin hij zijn enthousiasme goed kwijt kan. Of hij nog ambities heeft? Absoluut: “Ik ben vorig jaar eens begonnen met het opzetten van een benefietconcert in de Nieuwe Kerk. Uiteindelijk kon dat niet doorgaan, maar ik heb wel geproefd van de saamhorigheid die de organisatie van zo’n benefietconcert teweegbracht. Iedereen staat ineens open om te helpen wanneer je iets voor het goede doel doet. De goedheid van de mens komt dan echt naar voren, dat vind ik prachtig. Door deze eerste stappen die ik hierin al heb gezet, voel ik aan alles dat ik dit zeker nog eens ga waarmaken.”

Samenwerking
Hugo wil graag benadrukken dat het succes van de Delftse kerken als evenementenlocatie niet alleen aan hem te danken is. “Ik werk hierin nauw samen met mijn collega Lotte Varkevisser. En ook het Delft Convention Bureau is een heel prettige samenwerkingspartner. Samen zorgen we ervoor dat de kerken echt van de stad blijven. Daar doen we het voor.”